Groepsfoto Tandartspraktijk Starrenburg

Orthodontie en logopedie

In onze praktijk doen we veel aan vroegbehandeling. Dat wil zeggen dat de behandelingen meestal plaatsvinden tussen 6-12 jaar. We werken in een multidisciplinair verband, te weten: onze tandartsen, logopedist Peter Helderop en orthodontist Christina von Massow. Tevens is er 3-maandelijks een avondspreekuur in onze praktijk waar de bovengenoemde behandelaars aanwezig zijn.

Waarom?
We beginnen met onze behandelingen als er sprake is van een zogeheten ‘malocclusie’. Dit betekent dat de tanden van boven- en onderkaak niet goed op elkaar passen. Dit uit zich in scheve tanden, ruimtegebrek, een overbeet of een kruisbeet.

Nu lijkt dit bovenstaande probleem wellicht alleen te leiden tot esthetische klachten. Helaas is niets minder waar! Een malocclusie is een uitingsvorm van een onderontwikkeld faciaal complex; de verzamelnaam voor bovenkaak, onderkaak, het gebit en alle daartoe behorende spieren (tong, lippen, wang). Een onderontwikkeld faciaal complex kan leiden tot kaakgewrichtsproblemen, infecties, luchtwegobstructies, slaap apneu en KNO klachten.

De reden dat wij tussen 6-12 jaar veelal beginnen met de behandeling, komt omdat het faciale complex dan zijn grootste groei doormaakt. Waar nodig kunnen we de groei stimuleren of juist remmen (denk aan het voorkomen van een grote overbeet of de zogeheten ‘centenbak’).

Oorzaken
Een malocclusie wordt veelal veroorzaakt door foutieve mondgewoonten, zoals:

  • duim-, vinger- en/of speenzuigen.
  • open mondgedrag
  • mondademhaling
  • afwijkende tongligging in rust
  • onderontwikkelde (en dus slappe) kauwspieren.
  • foutieve lipgewoonten (liplikken en lipzuigen)
  • afwijkende kauwen (smakken, tegelijktertijd aan twee kanten kauwen en verkeerd afbijten)
  • nagelbijten
  • foutieve manier van slikken

Deze foutieve mondgewoonten hebben op hun beurt ook weer een oorzaak, namelijk:

  • De sterke toename in allergieën zorgt voor een moeilijke neusademhaling, waardoor kinderen steeds vaker genoodzaakt zijn door hun mond te ademen, met een lage tongligging als gevolg.
  • Het voedingspatroon is de laatste tientallen jaren veranderd van heel hard naar veelal zacht voedsel. Hierdoor worden spieren minder uitgedaagd om hard te werken. Uit onderzoek blijkt dat onze spieren 5% van de krachtinspanning doen ten opzichte van onze voorvaderen.
  • De overgang van flesvoeding naar vaste voeding moet een verandering van slikken met zich meebrengen. Echter, 85% van de volwassen slikt nog met de tong tegen de voortanden (ook wel infantiele slik genoemd), waardoor de tanden naar binnen worden ‘getrokken’ en dus scheef kunnen gaan staan.
Behandelvolgorde

 

Als we scheve tanden alleen orthodontisch zouden behandelen, pakken we niet de oorzaak maar het gevolg aan. Door niet alleen de stand van de tanden aan te pakken, maar ook alle spieren en weefsels eromheen, wordt een stabiele situatie gecreëerd waarin soms geen retentiedraad nodig is.

1. Logopedie Indien er sprake is van foutieve mondgewoonten wordt de patiënt doorverwezen naar één van de logopedisten van logopediepraktijk Peter Helderop. Op dinsdagmiddag en woensdag vindt behandeling plaats in onze praktijk. Tevens kun je terecht in één van hun andere vestigingen, zie [_ www.lpph.nl_|http://www.lpph.nl/]. Deze eerste fase van de behandeling gaat vaak gepaard met een Trainer; een beugel die zorgt voor extra correctie van de lip- en tongspieren. Deze fase is de meest bepalende voor het slagen van de behandeling. Het niet goed dragen van de Trainer zorgt voor onvoldoende resultaat. Goede medewerking van kind maar zeker ook ouders is hier van groot belang.

2. Orthodontie Na het afronden van fase I bij de logopedist kan er nog aanvullende orthodontie nodig zijn. Dit kan met uitneembare beugels gebeuren bij Arjan Starrenburg. Soms is er vaste apparatuur nodig (een slotjesbeugel), hiervoor word je doorverwezen naar de orthodontist. Jorien Herrebout doet binnen de praktijk de behandelingen met aligners (doorzichtige beugels) van het merk Ordoline. Deze behandeling heeft niet de voorkeur bij tieners, omdat ze deze niet altijd even trouw dragen. Wel behandelt Jorien veel volwassenen met aligners. wordt de patiënt doorverwezen naar Arjan Starrenburg of Jorien Herrebout.

3. Afbehandeling Na de beugelbehandeling kan het nodig zijn om een zogeheten retentiedraad te plaatsen achter de voortanden in boven- en/of onderkaak. Dit wordt gedaan om de tanden op de plek te houden. Wanneer er in de bovenkaak niet voldoende plek is voor een retentiedraad kan er ook gekozen worden voor een doorzichtige retainer welke alleen in de nacht wordt gedragen in de eerste jaren na afbehandeling.

verschillende soorten trainers

Voorbeeld van een uitneembare beugel

 

 

 

 

 

 

 

 

nacht retentie beugel

Kosten
De kosten van de logopedie worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekering. De kosten van het orthodontische traject hangen af van uw verzekering.

U kunt altijd van tevoren een begroting opvragen om de kosten inzichtelijk te krijgen.

Openingstijden Praktijk

Maandag: 08:00-12:30 en 13:30-17:15 uur
Dinsdag: 08:00-12:30 en 13:30-17:15 uur
Woensdag: 08:00-12.30 en 13.30-21:00 uur (avond alleen in even weken)
Donderdag: 08:00-12:30 en 13:30-17:15 uur
Vrijdag: 08:00-12:30 en 13:30-17:15 uur
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten